Za čehoslovačkog vučjeg psa (CSW) pokušali smo saznati neke informacije iz prve ruke - dva vlasnika su nam približila tu pasminu. Ovdje su njihova zapažanja.
Imati čehoslovačkog vučjeg psa, i misliti ga držati u stanu je bolesna ideja. To je pas-priroda; u njemu je 30 % vučje krvi. Postoji li vuk koji spava u stanu? Ukoliko potencijalan vlasnik misli da je dovoljno imati dvorište sa fantastičnim boxom, i to je grda zabluda. Kada ga ostavite samog, pas će biti lud od zavijanja i izvođenja svih mogućih samoubilačkih vratolomija sve dok se ne vratite. Problem možete riješiti tako ako imate za njega društvo - drugog psa, ali ostavljanje tog psa samog može nositi svakakve posljedice. Kako priznaje samo jednog vlasnika, ne treba računati da će biti ok ukoliko ga ostavite s drugim članom obitelji. Dakle, mislite li da ćete ići bilo kuda bez psa i ostavljati ga doma - zaboravite! Problem možda (ali samo možda) može biti riješen ostavite li čehoslovačkog vučjeg psa u specijaliziranim pansionima preko ljeta.
Pomisli li nadalje potencijalni vlasnik da je to pas super za djecu, prevariti će se. Treba imati na umu da je u njemu vučja krv i da je njoj ugriz - grickanje normalna pojava. K tome, iako sam napisao da CSW jako voli ljude, to ne znači da im prilazi kao šnaucer ili labrador ili retriver. Taj pas nije ljubitelj maženja! On jest vaš najvjerniji pratilac i nije ni približan haskiju koji voli lutati. Ali, CSW je pas koji ne voli nametanje ljubavi. Ljubav će iskazati u igri, u natjecanju pas - čovjek, ali da će otrpjeti više od pola minute maženja - neće! Najbolje mu je maženje beskonačna šetnja i puno, puno rada.
onaj tko ga kani uzeti za psa čuvara, taj je poseban biser. U tome nisu uspjeli ni svi vojni dreseri ČSSR - a, iako su upravo iz te pasmine kanili napraviti graničnog psa čuvara! Ono što se može dobiti je podivljali pas - vuk. Najvažnije je da primjena sile kod CSW naprosto ne dolazi u obzir. To nije nešto što će slomiti CSW, dapače. Mi svoju dominaciju (prvo mjesto u čoporu) moramo stalno dokazivati. Ne preporučuje se ova pasmina ako već nemate veliko iskustvo u radu s psima. Pri tome se ne misli samo na to da ste imali pse, nego i da ste s psima intenzivno radili i polagali ispite. Poslušnost, obranu i napad ili nešto slično. CSW nije običan pas, ima oko 30% vučje krvi, i to u svakom trenutku pokazuje. Vjerujte da ćete teško naći nekoga kome ga možete ostaviti ako negdje trebate otputovati. Ako niste spremni na neprestanu borbu za svoje mjesto u čoporu (posebno s mužjacima), odmah odustanite...CSW je iznimno inteligentan.
OPREZ: CSW nikada nije opušten. Uvijek gleda odakle vreba opasnost, što je sumnjivo i neobično. Spreman je i reagirati kad osjeti bilo kakvu ugroženost... Gotovo je sigurno da svog CSW nećete moći ostaviti niti sekunde da bude sam u kuci. Štetu koju ce napraviti kad je ostavljen sam i to u samo nekoliko minuta ne možete ni zamisliti. Tu bi mogao pomoći drugi pas, ali uz oprez. Ako formiraju čopor mogli bi zaključiti da mogu i bez Vas.
CSW jednostavno zahtijeva vrijeme. Vrlo dugo sazrijeva i vrlo dugo živi. Tek nakon više od tri godine života mogli bi kazati da pomalo izlazi iz puberteta, pa se tada javlja manje problema "dokazivanja" i "vođe čopora".
A da ne pričamo o zavijanju, jer su u tome vrhunski majstori.
Ova pasmina mi je jako lijepa. U Hrvatskoj, ja mislim da postoji samo jedan primjerak